lunes, 7 de febrero de 2011

Festes de Santa Eulàlia: La Diada


Dissabte 12, Diada de Santa Eulàlia

IX Trobada de gegantons i bestiari infantil i d'escola de Catalunya

A les 10 h, a la Plaça dels Àngels. A les 11.30 h, cercavila de gegantons.

Un dels actes més multitudinaris de les Festes. Tots els gegantons que han estat exposats durant una setmana al Pati Manning de la Casa de Caritat surten a passejar pel centre de la ciutat, on ballaran acompanyats pels centenars de nens i nenes que els segueixen i porten. Avui els geganters són ells, i els protagonistes també. Encapçalats tots per la Laia i la Crespinella, les escoles i colles de gegantons infantils ens presenten el bo i millor de la seva feina.

Hi participen: gegantones Laia i Crespinella, Escola Cervantes, Antaviana, Donyets de l'Escola Sant Josep Oriol, Sant Joan Bosco, Escola Bressol El Roure, Baloo, Coves d'en Cimany, Eulàlia Bóta, Ferran Sunyer, Baldiri Reixach, Mestre Enric Gibert i Camins, Mestre Morera, Rius i Taulet, Lys, Taber, Arc Iris, Ignasi Iglésias, Turó Blau, Escola Bressol Gràcia, Sagrada Família de Sant Andreu, l'Escola Tècnica i Professional del Clot, Nostra Senyora de Montserrat, Can Fabra i Virolai, entre d'altres. I les colles geganteres, escoles i particulars provinents de Sallent, Sant Cugat del Vallès, Reus, Valls, Vilassar de Dalt, escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat, Molins de Rei, l'Hospitalet de l'Infant, Tarragona i l'Arbolí, entre d'altres.

Recorregut: Plaça dels Àngels, carrer dels Àngels, Pintor Fortuny, La Rambla, carrer Ferran i Plaça de Sant Jaume.

A la Plaça Sant Jaume encapçalaran la festa, tot recordant que són patrimoni de tots els nens i nenes - tal i com proclamà fa més d'un segle el Consell de Cent a proposta de Joan Maragall -, en Jaume I i la Violant, els nostres estimats gegants de la Ciutat.

Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

IV Ballada de gegantons de Santa Eulàlia

A les 17.00 h, a la Plaça de Sant Jaume. A les 18.00 h, cercavila.

En aquesta tarda màgica, dedicada als geganters més petits de la ciutat, la plaça Sant Jaume s'omplirà per a veure als gegantons barcelonins, als ídols dels més petits. Amb els convidats d'enguany, gegantons històrics de Catalunya.

Aquesta edició, la Coordinadora de Geganters de Barcelona ha aconseguit portar a la nostra ciutat peces que tenen una vàlua històrica molt important, de reconeguda trajectòria al llarg dels anys i que són l'autèntic emblema dels seguicis infantils i festes petites de les seves poblacions de procedència. Alguns tenen una antigor més que centenària, d'altres representen personatges històrics i d'altres són una rèplica en petit dels gegants grossos de la seva població. Gegantons que no acostumen a sortir de la seva ciutat, i que avui ballaran a la Plaça Sant Jaume i dansaran en cercavila pel Barri Gòtic i la Ribera. Cada parella executarà la seva dansa sense oblidar-nos del Ball de la Laia, l'ànima de les Festes.

Encapçalaran la festa, tot recordant que són patrimoni de tots els nens i nenes - tal i com proclamà fa més d'un segle el Consell de Cent a proposta de Joan Maragall -, en Jaume I i la Violant, els nostres estimats gegants de la Ciutat.

Els convidats venen d'Olot, Lleida, Tarragona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Cervera, Cardedeu, Tortosa, Sabadell, Súria o Badalona, entre d'altres poblacions.

I amb la participació dels gegantons de les colles geganteres de la ciutat: el Perot lo Lladre del Pi, el Pippo i el nan Cu-cut de la Plaça Nova, el Quimet del Poble-sec, el Pol de Sants, el Torradet i la Gresca, i el Papitu Campanar de Gràcia, el Cisco i la Pineta de les Colònies Jordi Turull, el Miquelet, el Ganxut i el Ramonet de la Barceloneta, la Quimeta Àngels del Raval, el Martí del Clot, el Lloro del 36 del Poblenou, el Tinet del Casc Antic, l'Avi d'Orient, l'Àvia Orfila i el Galtetes de Sant Andreu, en Paco Candel de la Marina, el Blauet de Sarrià, la Isabel de Sant Pere de les Puel·les, en Dàrsius i la Gebas del Xerrac i el Míliu de la Sagrada Família.

Encapçalats tots ells per la Crespinella, la gegantona de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i la gegantona Laia, protagonista de les Festes.

En acabar la Ballada a la Plaça de Sant Jaume, cercavila pels carrers Jaume I, Via Laietana i Argenteria fins a la Basílica de Santa Maria del Mar.

Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Xocolatada popular i Processó de les Laies

A les 18.30 h, a la Plaça Sant Josep Oriol. A les 19.30, Processó de les Laies.

Les gegantes de Ciutat Vella surten a passejar per la Diada de la Santa, per celebrar que avui és festa gran. Avui totes es diran Laia i conjuntament seguiran a la gegantona Laia en aquest recorregut pel centre històric de la ciutat, que tindrà la seva culminació a la Baixada de Santa Eulàlia, on les gegantes centenària i nova de la Plaça Nova, faran el Ball de Santa Eulàlia, i es durà a terme una ofrena floral a la Patrona de Barcelona. A l'acabar, un cop a la Plaça de Sant Jaume, la Cobla Ciutat de Barcelona interpretarà novament el Ball de Santa Eulàlia.

Hi participen les gegantes de Ciutat Vella: la gegantona Laia de Barcelona, la Laieta (centenària) i l'Eulàlia (nova) de la Plaça Nova, la Laia i l'Elisenda del Pi, la Lola i la Quimeta Àngels del Raval, la Maria la Néta de la Barceloneta, la Katy i la Marieta de l'Ull Viu del Casc Antic, la Reina de Saba de Santa Maria del Mar, la Isabel i la Constança de Sicília de Sant Pere de les Puel·les, la Mercè de Sant Jaume Apòstol, la Maria Loreto del Carrer Princesa, la Borda de la Casa de Caritat i la Violant d'Hongria, de la Ciutat.

Recorregut: Pi, Cucurulla, Boters, pl Nova, Bisbe, St Sever, bda de Sta Eulàlia, Banys Nous, Ferran i pl St Jaume.

Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

No hay comentarios: