jueves, 14 de febrero de 2013

ARTICLE D'OPINIÓ: RESPECTEM LA CULTURA

Com cada dimecres ahir vaig assistir a la reunió de gegants de la colla que formo part des de fa anys. En plena festa major d'hivern, com és lògic, el tema principal van ser les actuacions que tenim aquest cap de setmana. Dos dies frenètics, dos dies emocionants que portem mesos preparant.

Els horaris, el vestuari, els balladors i les llistes de carregadors, entre d'altres, van ser els principals punts de cada acte que farem. Però no tot va acabar aquí. Arribats als actes de dissabte a la tarda un problema, que no ho hauria de ser, se'ns va plantejar. Hi ha una manifestació que acabarà a la plaça Sant Jaume! I algú, molt ingenu, va proseguir: "I diumenge també!". I la pregunta següent que tots ens vam fer va ser... "I si ens afecta, què farem?"

Recordo l'any passat, tant per les festes de Santa Eulàlia com per les de La Mercè, hi havien manifestacions varies a la plaça Sant Jaume. Algunes impedint que poguéssim desenvolupar amb normalitat els actes de les festes. Recordo, i els companys del "mundillo" també ho recordareu, l'actitud d'alguns manifestants insultant-nos, espitjant-nos i volent tenir més protagonisme del que ja tenien.

Crec que no fa falta que recordi, a la ciutadania en general, que el món de la cultura popular i tradicional catalana no és aliè a la crisi i per sobre d'aquest fet vull remarcar que cap persona, infant o adult, que dissabte i diumenge sortirà en cercavila cobra per fer-ho. És veritat que una part del pressupost de l'entitat, cada any una part més reduïda, arriba del finançament públic, però amb els diners privats que cada entitat té és molt difícil pagar la neteja de la roba dels gegants, la reparació dels cercolets o les faixes de cada casteller. En els últims anys hem vist com havíem de marxar de locals perquè ens incrementaven el lloguer, ens feien fora de la seu que teníem o no podíem arreglar-lo i les parets queien soles.

Enguany és un any especial, ja que l'Ajuntament de Barcelona ha invertit un diners per convidar al Seguici Festiu d'una altre ciutat, enguany Reus, però les festes s'han vist reduïdes en dies, en escenaris i en actes i algunes entitats s'han plantejat fins i tot posar diners de la seva pròpia butxaca perquè alguns dels actes més emblemàtics es poguessin fer.

M'agradaria acabar amb una petició, crec que de part de totes les persones que formem part de la Cultura Popular i Tradicional, dirigida a tots els manifestants de dissabte i de diumenge i de totes les manifestacions que coincideixin amb aquests tipus d'actes: manifesteu-vos, esteu en el vostre dret, però respecteu-nos. Cada un de nosaltres viu una situació igual o semblant a la vostra, però no volem deixar de fer allò que tan ens agrada, ens ensenya i ens uneix. N'estic convençuda que tan les manifestacions socials com les culturals poden conviure plegades.
 
Agnès Bartolomé

No hay comentarios: